Wednesday, May 29, 2024

HAYVAN HAKLARI ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTI TUTANAĞI 29.05.2024

Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı, 29 Mayıs 2024’de; Elif Erdoğan, Nejla Okyay, Nihan Erdoğan, Ayşegül Çelik’in katılımıyla yapıldı.

Toplantıda gündem:

1. Belediyenin, rehabilitasyon merkezine mama tedariğindeki problemler ve acil mama ihtiyacı

2. Belediyenin, besleme gönüllülerine mama tedariğini kesmesi

3. Belediye eliyle yürütülen kısırlaştırmalardaki problemler (ileri tarih verilmesi, operasyon sayısının azlığı, kontrolsüzlük, Muğla’ya nakiller)

4. Yeni yasa tasarısını durdurmak için 02 Haziran’da Kent Konseyleri eliyle düzenlenecek Muğla mitingine katılım

5. İlçemiz radyosunda, yeni yasa tasarısının konuşulacağı radyo yayını

Bu gündemle yapılan toplantı sonucunda

1. Datça Belediyesi’nin mama konusunda kısıntıya gitmesinin en acil sorunumuz olduğu ve bu konuda Belediye Başkanı ile görüşme yapılması konuşuldu. Kademe atlanmaması için, başkandan önce, Belediye’nin ilgili memuru İlke Curacı ile görüşülmesine karar verildi. Bu görüşmenin ardından aynı grup başkanı da ziyaret edecek.

2. İlçemizdeki hayvan hakları problemlerinin önemli bir ayağını oluşturan merdiven altı üretimlerin durdurulabilmesi için yapılabilecekler konuşuldu. İlçe Tarım müdürlüğünü harekete geçirebilmek için Kaymakamın ziyaret edilebileceği fikri gündeme geldi.  Görüşmede: “yasadışı köpek üretimi – satışı ve bunların denetlenmesi, durdurulması.. ve ilçe tarımın harekete geçirilmesi” başlıklarının ifade edilmesine karar verildi. Bu konunun Belediye ve mama meselesi önceliği nedeniyle kısa bir süre bekletilmesinin gerektiği kararlaştırıldı.  

3. Çalışma Grubumuzu ve Derneği temsilen iki arkadaşımızın katılacağı, yeni yasa tasarısının ve Datça’daki hayvan haklarının konuşulacağı radyo programı öncesinde, programda dile getirilecek sorunlar ve öneriler konuşuldu.

4. Muğla’da düzenlenecek mitinge katılım kararı alındı. 

Fethiye Kent Konseyi Örneği

Fethiye Kent Konseyinin emsal teşkil edebilecek bazı kazanımları Datça Kent Konseyi için de yol gösterici olabilir. Bir önceki başkan şöyle tazmış:

- Belediye Meclisinde söz alabiliyoruz (kentin sorunlarına ilişkin birlikte yürüttüğümüz çalışmalar ve projeler konusunda) ve bu hakkın kalıcı olması için konunun Belediye Meclis kararıyla kabul edilmesini sağladık,

- ⁠Belediye Meclis İhtisas Komisyonlarına temsilci gönderiyoruz. Böylece komisyonlarda görüşülerek mecliste karara bağlanacak konularda görüş ve önerilerimizin komisyon kararlarında yer almasını sağlıyoruz.

- ⁠Kent protokolünde yer aldık. Böylece yerelde kaymakamlık başkanlığında kurulan komisyonlara katılım sağlayabiliyoruz(çok sık kaymakam değiştiren bir ilçe olmanın ilave zorlukları olmakla beraber)

- ⁠Yerelde belediye dışında yetki ve sorumluluğu olan tüm kurum ve kuruluşlarla etkin işbirlikleri geliştirdik.

Monday, May 20, 2024

Mimari Çalışma Grubu Toplantısı - 20 Mayıs 2024

 Katılımcılar (alfabetik sırayla): Gizem Çetin Özer, Ülkü Canbaz, Yudum Kantarlı, Zeynep Şankaynağı

Toplantı Gündemi:

Yarınki belediye ile mimarlar görüşmesinin devamının nasıl gelmesi gerektiğinin konuşulması.

Toplantı Notları ve Alınan Kararlar

1. Belediye ile mimarların bir araya geleceği toplantıların mevcut sorunların çözülmesi için çok önemli olduğunda fikir birliği var. Bu toplantıların düzenli olarak yapılmasının faydalı olacağını ve herkesin aynı tarafta, bir arada çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Toplantılara katılımın tüm mimarlarla birlikte yapılması herkesin sesini duyurup katkı sağlayabilmesi için önemli. Belli bir komisyon oluşturulması yerine, daha kolektif bir sistem sağlıklı olur mu, tartışılabilir. Toplantıların düzgün yürümesi için gerekli yardım mimarlar tarafından sağlanabilir mi? (Moderatörlük, toplantı notu tutma, gündem belirleme, şema oluşturma vb).

2. İmar plan notları ile ilgili gelişen gündeme bir katkı sağlayabilmek için daha detaylı araştırma çalışma yapılması ve tüm notların yetkin kişilerce bütünsel olarak irdelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konunun çok kapsamlı bir şekilde çalışılması sonradan ortaya çıkabilecek yeni sorunları önlemek adına mühim.

Friday, May 17, 2024

Su Grubu Toplantısı (15-16 Mayıs 2024)

Grup üyelerinin programları nedeni ile 2 gün üstüste toplandık ve yeni dönemde önceliklerimiz üzerinde nasıl çalışmaya başlayacağımızı konuştuk. İlk toplantıya Oya, Emre, Pınar ve Tuğrul, ikinciye de Sevgi, Oya, Pınar ve Tuğrul katıldı.

Toplantı notları için su grubunun bloguna göz atabilirsiniz.


Thursday, May 16, 2024

Mimari Çalışma Grubu Toplantısı - 16 Mayıs 2024

Katılımcılar (alfabetik sırayla): Gizem ÇETİN ÖZER, Tuba ÖZERİM, Ülkü CANBAZ, Zeynep ŞANKAYNAĞI

Toplantı Gündemi:

İlk toplantısını gerçekleştirecek çalışma grubunun yönteminin belirlenmesi.

Toplantı Notları ve Alınan Kararlar

- İlerleme yönteminin nasıl olması gerektiği konuşulmuştur. Çalışmalara başlamak için birbiri  ile ilintili üç temel mimari konu belirlenmiştir.

1. İmar plan notlarının irdelenmesi

2. Datça mimari dokusunun irdelenmesi

3. Datça’da ekoloji ve mimarlık ilişkisinin irdelenmesi

- Çalışmalar sırasında belirli aralıklarla mimarlar, diğer Kent Konseyi çalışma grupları ve çeşitli meslek grupları ile bir araya gelip fikir alışverişi yapılması gereği konuşulmuştur.

- Plan notu irdelenmesi gündemimiz için öncelikli olarak, taş duvar ve belirlenecek birkaç temel not üzerine odaklanarak çalışma fikri ağır basmıştır. Altta maddeler halinde sıraladığımız konular toplantı esnasında ilk etapta değinilmiş olan sorunlardır. İrdeleme bu notlarla sınırlı olmayacaktır. Tüm plan hükümlerinin üzerinden geçilerek kapsamlı bir çalışma yapılacaktır.

- Taş duvarlarla ilgili plan notları üzerinden geçildi. Emsal harici tutulması gereken alanın örülen taş duvar olması, bu ayarlanırken de kaplama taş yapılmaması için plan notlarında belli bir kalınlık belirtilmesi gereği tartışıldı. Taş duvara teşviğin, kimi yerde mevcut dokunun korunması, kimi yerde ise doku yaratılması için gündemde olduğu; fakat farklı renk ve örüm tekniğindeki taşların yaratılmak istenen ortak özellikli dokuya olumsuz yansıdığı konuşuldu.

Taşın ekolojik etkisi üzerinde duruldu. Taş gerçekten teşvik edilmeli mi, odaya etkisi nedir, irdelenmeli denildi.

- Merdiven, tasarımı zenginleştiren bir öğedir. Merdivenlerin cephede görünmesini engelleyen plan notu değiştirilmelidir.

- İskan aşamasında, (TUS sorumluluğu alınmayan projelerde) mimarın uygulama süreci sorumluluğu almamış olmasına rağmen, iskan evrakında imzası gerekli olması konusu konuşulmalıdır.

- Pencere ve kapı ebatları ile ilgili bir plan değişikliği yapılmalıdır. Önerilecek sistemlerin mutlaka çalışılarak bir noktaya gelmesi gerekmektedir.

- Çatı ile ilgili plan notlarının irdelenmesi gerekmektedir. Kiremit çatı zorunluluğu kalkmalı, Reşadiye ve Eski Datça gibi bölgenin ana karakterini oluşturan bölgelerde izin verildiği üzere teras çatı her mahallede uygulanabilir olmalıdır.

- Yakın köylerde (Örneğin Hızırşah ve Reşadiye) farklı plan notları uygulanmaktadır. Plan notları mahalleden mahalleye değişiklik göstermeli midir? Bu durum tartışılmalıdır. Farklı mahallelere ait plan notlarının ayrıştığı noktaları karşılaştırmalı, tüm planlarda yapılacak düzenleme ve değişiklikler paralel ilerletilmelidir.

- Belediye internet sitesinde, tüm mahallelere ait güncel plan notlarını paylaşabilir mi?

- Mimarlar mimari proje dışında pek çok sorumluluğu sırtlanmak zorunda kalmaktadır, ilgili işleyişler tartışılmalıdır. (Ruhsat aşaması evrak vb sorunlar, encümen işleyişi gibi pek çok konu daha sonra irdelenecektir.)

Wednesday, May 15, 2024

EMEĞİN GÜCÜ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTI NOTLARI- 15.05.2024

KATILIMCILAR (Alfabetik sırayla) : Haluk Koşar, İlke Curacı, Mehmet Erdal, Özgür Müftüoğlu, Özgür Yayla, Tuğce İlhan Bal

TOPLANTI GÜNDEMİ              : Çalışma Grubunun çerçevesinin ve plan haritasının oluşturulması için yapılacak sonraki toplantı için çalışılacak konular. 

TOPLANTI NOTLARI VE ALINAN KARARLAR

  • Gelecek toplantıda konuşulacak konular; Emeğin haritası oluşturulacak. Öncelikle sınırlar çizilmeli, nicel ve nitel veriler ayrılmalı. Bir taraftan da bir an önce örgütlenmeler de başlamalı.
  • İş yeri ziyaretleri için plan oluşturulacak.
  • Hukuk desteği konuşulacak. İş hukukçusu Ayhan Erdoğan bize yardım edebilir, onunla görüşülecek.
  • Akademik ihtiyaçlar önemli, onlarla ilgili kim varsa konuşup Datça’ya yönelik çalışmalar incelenecek. Erkan (Belediye Çevre Sağlık İşçi Arkadaşımız) ile konuşulacak, elinde “kaçak çalıştırılan işçiler” konusunda Antalya’dan Datça’ya kaçak gelen işçiler hakkında bir rapor var.
  • Marketlere de inmek lazım, bir kart oluşturmak lazım ki arkadaşlara verelim “Bir sorunla karşılaştığınızda arayabilirsiniz.” diyelim. Kurullar, sendikalar ile önümüzdeki bir ay içerisinde ziyaretlere başlayalım ve tamamlayalım. Marketlere sağlık anketi ile girilip iletişim kurulabilir.
  • Datça’da çok fazla farklı kültürden gelmiş, farklı ülkelerden gelmiş çalışan işçiler var. Ev temizlikçileri, bakıcılar, mevsimlik işçiler, otel çalışanları var. Bu insanlara nasıl ulaşabiliriz, durumları ne? Bunların her biri kendi başına bir konu aslında, planı oluşturup sırayla gidebiliriz. 
  • Mimarlar ve mühendisler ile konuşulup sigortası yatırılmayanlar var. Yani kaçak işçi çalıştıranlar ya da işçinin birden fazla noktada çalışanları var.
  • Artık kamuda ve kurumlarda çalışacak eleman bulunmuyor. Yüklü kiralardan dolayı kimse Datça’da kalamıyor. MEMUR-SEN meclise kira desteği sundu ama geçiremedi. 
  • Belediye’de çalışan işçiler vasıfsız işçi, Belediye içeriden eğitimler vermeli, kurumların da bu durumu çözmesi gerekiyor.
  • Emeğin sorunları görünür hale getirilmeli. Doğru yöntemle, enerjimiz yeter her şeye 
  • Birkaç panel ve form kararı da alınabilir. Panel ve form sonrası bir mekânda buluşulunup eğlenilebilir. 

Tuesday, May 14, 2024

Merhaba

30 Nisan 2024 tarihindeki Genel Kurulda yeni dönem Yürütme Kurulumuz seçilerek göreve başladı.

Yeni dönemde amaçlarımız:

  • Çalışma grupları ve meclislerin çalışmalarını desteklemek
  • Çalışma grupları ve meclisler arası bilgi alışverişini ve koordinasyonu desteklemek
  • Kent konseyinin tüm Datça mahallelerindeki tanınırlığını ve çalışma gruplarına ve meclislere halk katılımını artırmak
  • Datça'da doğayı ve tarımı koruyacak ve herkes için kaliteli bir hayat sunacak bir vizyon üzerinde ortaklaşmak için müzakere ve uzlaşı atmosferini desteklemek.

Çalışma Grupları ve Meclislerle İlk Toplantımız

 13 Mayıs 2024 tarihinde mevcut çalışma grupları ve meclis üyeleri ile bir araya geldik. Katılımcıların yeni yürütme kurulu ve aynı gün gerçekleşecek belediye başkanı ziyaretinde dile getirilmek üzere belediyeden isteklerini derledik. Yeni dönemde hem grupların birbiri ile hem de gruplarla yürütme kurulunun daha yakından çalışması konusunda fikir birliğine vardık.

Thursday, May 9, 2024

Su Grubu toplantısı 9 Mayıs 2024

Su grubu olarak bugün Oya, Ayhan, Tuğrul, Pınar, Çiğdem ve Nurcan toplandık. Toplantı notları su blog'unda.

Monday, May 6, 2024

Yürütme Kurulu Tanışma Toplantısı

 TOPLANTI TARİHİ : 06.05.2024, 15.00-17.30

TOPLANTI YERİ : Demokrasi Evi

KATILIMCILAR (Alfabetik sırayla) : Aytekin Erdoğan, Çiğdem Erkan, Güllü Ballı, Okan Özalp, Sara Pekdinçer, Tuğçe İlhan Bal, Tuğrul Kınıkoğlu, Yaprak Ok.

TOPLANTI GÜNDEMİ :

Kent Konseyi (KK) yönerge değişikliği

Aytekin; Sara ile beraber yönerge değişikliğine başlama isteği olduğunu söyledi. Diğer KK yönergeleri ile karşılaştırmalar yapar, Datça ilçesi için neler yapabiliriz veya hangi maddeleri eklemeliyiz bakalım. Bu karşılaştırma sayesinde yeni ÇG’ler açılabilir.

Çalışma Grupları (ÇG) arası bilgi alışverişi

ÇG’ler ile yapmamız gereken ÇG temsilcilerinin; toplantı saatlerini ve notlarını o grupta paylaşması. ÇG için ciddi disiplin ve düzen sağlıyor. Diğer ÇG’ler birbirlerinin ne yaptığını görebilir ve takip edebilir. Bizlerden de onların içine birer temsilci girebilir. Onlardan bize bir temsilci katılabilir. 

Bizim YK olarak asıl amaçlarımızdan biri orta yolu bulmaya çalışmak. Orta yolu bulup Belediye Meclisi’ne sunmalıyız.

Biz köylerde KK olarak çok ciddiye alınmıyoruz. Köylülerin algısını yıkmak için mahalle meclisleri önemli olduğu ve yeniden uyandırılması gerektiği hakkında karar alındı.

Bizim Kıyı ÇG var, MUCEP ve Belediye ile bazı girişimlerde bulunduk. Belediye’ye kendi inisiyatiflerini ve kıyılar hakkında ne düşündüklerini soralım.

Rüzgâr Enerji Santrali (RES), Halk Katılımlı Toplantısı (HKT) görüş bildirme

RES HKT katılmaya çalıştık. Teoride Datça’nın kendi enerjisini üretebilmesi çok güzel şey ama çok soru işareti var. Biri insan yaşam alanlarında ciddi yıkım olması. Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne (ÖKÇV) bunların yapılmaması gerektiğini söylemek istedik fakat toplantı yapılamadı.

UKKSA durum değerlendirme.

Kültür, Sanat ve Bilim ÇG olarak görüştük. UKKSA şu anda işletilmiyor ve kapalı tadilat sebebiyle. Kültür Sanat Akademisi olarak Belediye tarafından devam ettirileceğinin haberini aldık. Bütçe gelince başlanacakmış. Aytekin E.) Bunun için Belediye’nin tadilatını hızlandırmak için sponsor arayışına gidilebilir, etkinliklerle desteklenebilir ve bağışlar toplanabilir. Üniversiteler ile etkinlikler organize edilebilir. Hali hazırda kullanılabilir noktaları var ve onları değerlendirebiliriz.  

KK sosyal medyası

Yaprak ve bir arkadaşı sosyal medya ile ilgilenebileceklerini dile getirdiler. Köy örgütlenmesi eksik bu yüzden sosyal medyayı bize entegre etmeliyiz.